آیا کودکان اوتیسم خوب می شوند؟

آیا کودکان اوتیسم خوب می شوند؟

یکی از سوالاتی که والدین کودکان اوتیسم مطرح می کنند این است که آیا کودکان اوتیسم خوب می شوند؟

در طی این مقاله به این سوال و سوالاتی از قبیل

آیا اوتیسم درمان قطعی دارد؟

آیا با بزرگ شدن کودک، اوتیسم او از بین می رود؟

آیا کودک اوتیسم یک زندگی طبیعی را خواهد داشت؟

عاقبت کودکان اوتیسم چه خواهد بود؟

با گذشت سن اوتیسم بهتر می شود یا بدتر؟

پاسخ خواهیم داد. و تلاش خواهیم کرد به صورت علمی و ساده والدین عزیز را راهنمایی کنیم تا بتوانند به شیوه ای صحیح کودک خود را درک کرده و به او کمک کنند. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

معنای خوب شدن کودک اوتیسم:

برای این که بتوانیم خوب شدن کودک اوتیسم را معنی کنیم باید بدانیم اوتیسم به صورت یک طیف است و می تواند به صورت خیلی خفیف تا خیلی شدید باشد. این که یک کودک اوتیسم تا چه اندازه از لحاظ عملکردی بهتر خواهد شد به این بستگی دارد که کودک در کجای طیف قرار می گیرد.

در یک سر این طیف و در اوتیسم شدید ممکن است با کودکی گوشه گیر، بدون کلام و کم توان ذهنی که در گوشه ای از اتاق فعالیتی تکراری را انجام می دهد و در سوی دیگر و در اوتیسم خفیف یک پژوهشگر دانشگاهی که توانایی عهده دار شدن مشاغل مشارکتی را دارد روبرو باشیم.

کودکان طیف اوتیسم اگر چه در برخی ویژگی ها شبیه هم هستند ولی ممکن است تفاوت های زیادی در مهارت های شناختی، زبانی و اجتماعی با یکدیگر داشته باشند. در واقع هر کودک اوتیسم با کودک اوتیسم دیگر تفاوت دارد.

حرکات تکراری در کودک اوتیسم

آیا یک کودک اوتیسم می تواند به طور کامل از طیف خارج شود؟

بسیاری از والدین نیز همواره این سوال را مطرح می کنند که آیا امکان دارد کودک من به طور کامل از داخل طیف اوتیسم خارج شود و دیگر برچسب اوتیسم را نداشته باشد. و به عبارت دیگر با بزرگ شدن او اوتیسم به طور کامل از بین برود.

برای این سوال دیدگاه های متفاوتی در بین متخصصین وجود دارد. برخی از متخصصین برای کودکی که دیگر علایم اوتیسم را نشان نمی دهد و معیارهایی که برای تشخیص اوتیسم لازم است را ندارد و مهارت های ارتباطی و اجتماعی او بهبود یافته است، بیان می کنند که کودک دیگر اوتیسم نیست و به طور کامل از طیف اوتیسم خارج شده است.

 ولی برخی دیگر اعتقاد دارند که فرد اوتیسم اگر در مهارت های اجتماعی و شغلی پیشرفت کند و دیگر علایم اوتیسم را از خود نشان ندهد می تواند به دو دلیل باشد یا کودک از ابتدا تشخیص اشتباه گرفته است و اوتیسم نبوده است. و یا فرد به دلیل بالاتر رفتن مهارت های ذهنی علامت ها ی اوتیسم خود را پنهان می کند. پس این متخصصین اوتیسم را یک بیماری مادام العمر می دانند.

این که گفته ی کدام گروه صحیح است نمی توان جواب قطعی داد و هر کدام دلایل خود را دارند.

اینستاگرام تلویزیون کاردرمانی
اینستاگرام سایت تلویزیون کاردرمانی

عاقبت کودکان اوتیسم چگونه خواهد بود؟

ممکن است این سوال مطرح باشد که آیا کودک اوتیسم یک زندگی طبیعی را خواهد داشت؟ یا با گذشت سن اوتیسم بهتر می شود یا بدتر؟

تقریبا می توان با توجه به سطحی که کودک اوتیسم در آن قرار می گیرد، آینده ی کودک اوتیسم را پیش بینی کرد. در طبقه بندی کودکان اوتیسم، آن ها را در سه سطح قرار می دهند.

سه سطح عملکردی در کودکان طیف اوتیسم
  • در سطح ۱ یا اوتیسم خفیف:

کودک مهارت های کلامی مناسبی خواهد داشت و ممکن است در برقراری ارتباط و دوستیابی دچار مشکل شود یا علاقه ی کمی به فعالیت ها و تعاملات اجتماعی داشته باشد.

  • در سطح ۲ یا سطح متوسط:

برقراری ارتباط با افراد با کلمات خیلی ساده صورت گیرد و علایق خاص و محدودی داشته باشد.

  • در سطح ۳ یا اوتیسم شدید:

مهارت های کلامی و غیر کلامی مختل است. مشکلات شدید در توجه و تمرکز وجود دارد. تغییر دادن رفتارهای این کودکان مشکل است ولی در برخی موارد کودکان با اوتیسم شدید نیز پیشرفت قابل توجهی داشته اند و حتی توانایی رفتن به مدرسه را نیز کسب کرده اند.

ضعف در برقراری ارتباط مشکل اصلی کودکان اوتیسم:

با توجه به مطالب بالا می توانیم این گونه بیان کنیم که مشکل اصلی کودکان اوتیسم ضعف در برقراری ارتباط می باشد. و ممکن است کودک در دیگر حیطه های رشدی و هوشی وضعیتی نرمالی را داشته باشد و در برخی موقعیت ها مانند یک فرد عادی برخورد کند و فقط در ارتباط برقرار کردن ضعیف باشد. این ضعف در برقرای ارتباط می تواند به صورت های مختلفی خود را نشان دهد.

  • ممکن است کودک در هنگام صحبت کردن، تماس چشمی مناسبی را برقرار نکند.
  • ممکن است کودک شناسه ها را در جای معمول خود به کار نگیرد.
  • ممکن است از روش های غیر عادی برای برقراری ارتباط استفاده کند.

بنابراین برای برخی از این کودکان حمایت حداقلی می تواند باعث شود تا مشارکت فعالی را در جامعه داشته باشد. ولی شاید نیاز باشد در برخی مواقع و در اوتیسم های شدید حمایت زیادی را داشته باشیم.

برای خوب شدن کودک اوتیسم چه کار کنیم؟

به عنوان والدین یک کودک اوتیسم شاید این پرسش مطرح شود که برای این که کودکمان بتواند از تمام زمینه های بالقوه خود استفاده کند و عملکرد مناسبی را در محیط منزل و جامعه داشته باشد؛ چه وظایفی را می توانیم انجام دهیم؟

اطلاعات خود را بالا ببرید.

داشتن یک کودک اوتیسم می تواند استرس زیادی را برای والدین اعمال کند. ولی نیاز هست والدین به شکل منطقی با موضوع برخورد کرده تا به نتایج مطلوب دست پیدا کنند.

بنابراین یکی از مهم ترین وظایف والدین کودکان اوتیسم این است که هر قدر می توانند اطلاعات خود را با مطالعه کتاب هایی که در زمینه کودکان اوتیسم وجود دارد و نیز دیدن فیلم های آموزشی مناسب بالا ببرید تا بتوانند بهتر به کودک خود کمک کنید.

به عنوان مثال برخی از مشکلات رفتاری که در کودکان اوتیسم دیده می شود می تواند به علت مشکلات حسی (رویکرد یکپارچگی حسی) باشد. اگر شما با این اطلاعات آشنا باشید می توانید کودک خود را درک کرده و مشکلات او را رفع کنید.

درمان ها ی توانبخشی را به صورت مستمر پیگیری کنید.

مهم ترین درمان هایی که لازم است کودکان اوتیسم دریافت کنند، درمان های توانبخشی مانند کاردرمانی در کودکان اوتیسم و گفتاردرمانی است. مهم است که در کنار جلسات درمانی تمرینات توانبخشی را نیز از درمانگر کودک خود یاد گرفته و در منزل با او انجام دهید.

آموزش های لازم را در محیط مدرسه و کلاس انجام دهید.

با کودک خود حرف بزنید. برخی از مشکلات و تفاوت هایی را که دارد به او بگویید. مهارت های زندگی را به صورت عینی و عملی و در محیط مدرسه و منزل آموزش دهید. در انجام فعالیت هایی روزمره زندگی مانند نظافت شخصی، لباس پوشیدن، خرید کردن و … به او اجازه دهید هر قدر که می تواند به صورت مستقل کارهای خود را انجام دهد و او را وابسته نکنید. برای آموزش های جدید می توانید از رویکردهای زنجیره سازی استفاده کنید.

امیدوارم این مقاله برای شما عزیزان مفید بوده باشد. با آرزوی سلامتی برای کودک دلبند شما. ارادتمند شما کاردرمانگر بهزاد عباسیان

پکیج های جامع آموزش کاردرمانی در منزل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.