هوش کودکان سی پی چگونه است؟

هوش کودکان سی پی

هوش کودکان سی پی چگونه است؟ آیا کودکان سی پی مشکلات هوشی و شناختی دارند؟

این ها سوالاتی هستند که توسط والدین گرامی پرسیده می شوند. برای یک کودک سی پی مشکل اصلی مشکلات حرکتی اوست. اما آیا سی پی شدن کودک بر هوش و مهارت های شناختی او نیز تاثیر می گذارد؟

در طی این مقاله از سایت تلویزیون کاردرمانی، به صورت علمی به این سوالات پاسخ خواهیم داد. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.

آیا فلج مغزی یک نقص ذهنی است؟

فلج مغزی (CP) شایع ترین اختلال حرکتی دوران کودکی است اگرچه دائمی است، اما خوشبختانه غیر پیشرونده است، به این معنی که در طول زمان بدتر نمی شود. سی پی در ۰.۲% از تولدهای زنده مشاهده می شود و شیوع آن در سالهای اخیر رو به افزایش بوده است.

سی پی بر عملکردهای حرکتی، وضعیتی و حسی به صورت دائمی تأثیر می گذارد، که ممکن است تأثیر جدی بر کیفیت زندگی فرد داشته باشد. اما فلج مغزی یک نقص ذهنی نیست، با این حال ممکن است اختلال ذهنی در یک کودک سی پی دیده شود. ولی این گونه نیست که یک کودک سی پی حتما مشکلات شناختی خواهد داشت.

آیا فلج مغزی بر هوش کودک تاثیر می گذارد؟

به طور کلی فلج مغزی به طور مستقیم بر هوش کودک تاثیر نمی گذارد. با این حال، ۳۰ تا ۵۰ درصد از کودکان مبتلا به CP دارای نوعی اختلال شناختی هستند که با مشکلات حرکتی همزمان است.

در واقع فلج مغزی تنها بر مهارت‌های حرکتی مانند حرکت، تعادل و وضعیت بدن تأثیر می‌گذارد و افراد مبتلا به فلج مغزی در مناطقی از مغز که با حرکت مرتبط است (مانند قشر حرکتی مغز، تالاموس و مخچه)، دچار آسیب مغزی شده‌اند. بنابراین فلج مغزی و ناتوانی ذهنی ارتباط مستقیمی با هم ندارند زیرا در اثر آسیب به دو ناحیه مجزا از مغز ایجاد می‌شوند.

با این حال، ناتوانی های ذهنی می تواند همزمان با فلج مغزی رخ دهد. هنگامی که یک فرد مبتلا به فلج مغزی دارای ناتوانی ذهنی است، به این دلیل است که علاوه بر نواحی حرکتی مغز، مناطقی از مغز که با عملکرد شناختی مرتبط است نیز آسیب دیده است.

چه چیزی باعث اختلالات ذهنی در کودکان سی پی می شود؟

اگرچه ما همیشه نمی‌دانیم که چه چیزی باعث اختلال شناختی می‌شود، اغلب همان علتی که باعث CP شدن کودک در قبل از زایمان، حین زایمان و یا بعد از زایمان شده است، می‌تواند بر سایر نواحی مغز نیز تأثیر بگذارد و باعث اختلال شناختی شود.

به عنوان مثال، اگر کودکی دچار هایپوکسی شود ( نرسیدن اکسیژن به مغز نوزاد در حین زایمان )، آسیب مغزی که رخ می‌دهد ممکن است باعث CP و سایر اختلالات شود.

ارتباط هوش کودک با شدت فلج مغزی:

ناتوانی های ذهنی در هر فردی می تواند خود را متفاوت نشان دهد. بسته به شدت آسیب مغزی، ناتوانی های ذهنی می تواند خفیف، متوسط، شدید و عمیق باشد.

به طور کلی، ناتوانی های ذهنی در بین افراد مبتلا به انواع شدیدتر فلج مغزی شایع تر است. این به این دلیل است که اختلالات حرکتی شدیدتر با مقدار بیشتری از آسیب به مغز مرتبط است. با این حال، برخی از کودکان مبتلا به CP شدید هیچ اختلال ذهنی ندارند و برخی از کودکان با CP خفیف دارای اختلالات ذهنی شدید هستند – بنابراین هیچ چیز قطعی نیست.

اینستاگرام تلویزیون کاردرمانی
اینستاگرام سایت تلویزیون کاردرمانی

نشانه های هوش کودکان سی پی:

معمولاً بهترین شاخص برای سنجش هوش در کودکان سی پی این است که آیا کودک به موقع به مراحل اولیه رشد طبیعی خود دست می یابد یا نه.

برخی نشانه های هوش کودکان سی پی عبارتند از:

  • کودک هوشیار به نظر می رسد و قادر است بر روی چهره ها یا منابع صدا تمرکز کند.
  • کودک به حالات چهره افراد واکنش نشان می دهد.
  • پیشرفت زبان کودک مطلوب است. (نشانه های پیشرفت زبان: غرغر کردن، تلاش برای تقلید صداها، پیوند دادن کلمات با معنی، ترکیب کردن کلمات با هم در عبارات.)
  • کودک توانایی به خاطر سپردن اشیا را دارد.
  • کودک درک می کند که اقدامات منجر به عواقب می شود.
  • کودک مشکلات رفتاری شدید ندارد.

تأخیر یا کمبود در این زمینه ها ممکن است نشان دهنده یک نقص ذهنی در کودک سی پی باشد.

سنجش هوش کودکان سی پی:

اغلب، اختلالات حرکتی یک فرد می‌تواند باعث شود که با وجود داشتن ظرفیت ذهنی کاملاً طبیعی، در ارتباط دچار مشکل شود. بنابراین، برای شناسایی دقیق اینکه آیا فرد مبتلا به فلج مغزی دارای اختلال در هوش است، در نظر گرفتن مشکلات ناشی از حرکات او ضروری است.

برای تشخیص ناتوانی ذهنی، اغلب از کودکان خواسته می شود تا یک ارزیابی شناختی انجام دهند. با این حال، بسیاری از ارزیابی‌های شناختی کودکان می‌توانند باعث شوند که کودکان مبتلا به فلج مغزی نمرات بسیار کمتری نسبت به ظرفیت واقعی ذهنی خود کسب کنند، زیرا اختلالات حرکتی آنها در نظر گرفته نمی‌شود.

به عنوان مثال، کودکانی که مهارت‌های حرکتی دهانی آسیب‌دیده دارند ممکن است در مهارت های کلامی عملکرد خوبی نداشته باشند، و یا کودکانی که مهارت‌های حرکتی ظریف ضعیفی دارند ممکن است نتوانند به اشیاء اشاره کنند یا پاسخ‌ها را به طور دقیق پر کنند. بنابراین، ارزیابی شناختی سنتی ممکن است بهترین معیار برای توانایی های شناختی کودک را ارائه نکند.

بنابراین هنگام سنجش هوش کودکان سی پی، ضروری است که اختلالات حرکتی آنها را در نظر بگیرید. این ممکن است مستلزم این باشد که آنها در یک نوع سنجش هوش کاملاً متفاوت شرکت کنند یا زمان بیشتری برای تکمیل آن در نظر بگیرند.

ضریب هوشی کودکان سی پی:

تست‌های عملکرد ذهنی نشان می‌دهد که ۲۶.۲ درصد از کودکان سی پی در محدوده هوش نرمال قرار دارند و ۱۰ درصد از کودکان دارای ناتوانی ذهنی مرزی، ۱۶ درصد از آنها دارای ناتوانی ذهنی خفیف، ۱۷ درصد از آنها دارای ناتوانی ذهنی متوسط ​​و ۳۰.۸ درصد از آنها دارای ناتوانی ذهنی شدید هستند.

ولی هنوز دانش کافی قابل اعتماد و اتفاق نظر در مورد داده های تست های هوش کودکان مبتلا به سی پی وجود ندارد. برای ارزیابی هوش مناسب کودکان مبتلا به سی پی، تحقیقات زیادی لازم است.

بهبود مهارت های ذهنی در کودکان فلج مغزی

کودکان سی پی بعد از تشخیص، برای کسب مراحل حرکتی به توانبخشی و به ویژه به کاردرمانی ارجاع داده می شوند. در کاردرمانی ابتدا بر روی کسب مراحل حرکتی کودک (مانند: غلت زدن، نشستن، چهاردست و پا رفتن و راه رفتن) تاکید می شود.

افزایش هوش کودکان سی پی

اما علاوه بر کاردرمانی جسمی – حرکتی، کودک سی پی برای ارتقا مهارتهای ذهنی خود به دریافت خدمات دیگر توانبخشی مانند کاردرمانی ذهنی و یا گفتاردرمانی نیاز پیدا می کند.

برای کاهش مشکلات ذهنی و شناختی کودکان سی پی، مداخله زودهنگام بسیار مهم است و ممکن است به طور قابل توجهی پیش آگهی کودک را بهبود بخشد. در حالی که ناتوانی ذهنی در کودک سی پی می تواند در توانایی او برای تعامل با محیط اطراف و مراقبت از خود مشکل ایجاد کند، مداخلات توانبخشی می تواند به طور قابل توجهی به بهبود کیفیت زندگی فرد کمک کند.

مدیریت ناتوانی های ذهنی در افراد مبتلا به فلج مغزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

کاردرمانی ذهنی

کاردرمانی بر استقلال کودک تاکید می کند. کاردرمانی با استفاده از تمریناتی که در داخل کلینیک انجام می گیرد و نیز پیگیری تمرینات در منزل بر روی آموزش فعالیت های روزمره (مانند نظافت شخصی، پوشیدن و درآوردن لباس، انجام تکالیف و …) یا یادگیری نحوه استفاده از ابزارهای کمکی ​​برای جبران حرکات به کودک کمک می کند.

کاردرمانی همچنین ممکن است به افراد کمک کند تا راه های بهبود یا جبران مشکلات شناختی را بیاموزند.

گفتار درمانی

اگر کودک سی پی در صحبت کردن مشکل داشته باشد، تکنیک‌های گفتار درمانی می‌تواند به او کمک کند تا مهارت‌های گفتار، گوش دادن و زبان خود را توسعه دهد. یک آسیب شناس گفتار – زبان به او یاد می دهد که چگونه از روش های ارتباطی جایگزین برای بهبود مهارت های ارتباطی خود استفاده کند.

آموزش مهارت های زندگی توسط والدین:

علاوه بر اینکه کودک سی پی از تمرینات توانبخشی در داخل کلینیک بهره می برد، انجام منظم این تمرینات به صورت عملکردی و هدفمند در محیط منزل می تواند به او کمک کند تا مهارت های ذهنی و شناختی خود را بهبود دهد. بنابراین والدین وظیفه دارند به صورت اصولی تمرینات را یاد گرفته و در منزل با کودک خود انجام دهند.

چکیده:

در حالی که فلج مغزی بر هوش تأثیر نمی گذارد، ولی ممکن است اختلال ذهنی به صورت همزمان با مشکلات حرکتی همراه شود. با این حال، مشکلات ذهنی و حرکتی در اثر آسیب به دو ناحیه مجزا از مغز ایجاد می‌شوند. در مورد ارتباط شدت سی پی با اختلال ذهنی چیز قطعی وجود ندارد.

با حمایت و مدیریت صحیح، کودکان سی پی دارای ناتوانی ذهنی می توانند یاد بگیرند که چگونه استقلال خود را به حداکثر برسانند و در زندگی روزمره شرکت کنند.

منابع:

/browntrialfirm.com

flintrehab.com

.ncbi.nlm.nih.gov

پکیج های جامع آموزش کاردرمانی در منزل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.