تغذیه در کودکان فلج مغزی

تغذیه در کودکان فلج مغزی

تغذیه در کودکان فلج مغزی یکی از دغدغه های والدین این کودکان است. غذاهای مناسب برای رشد کودکان فلج مغزی کدامند؟ بهترین غذاها برای تقویت عضلات کودکان فلج مغزی کدامند؟ این ها سوالاتی هستند که توسط والدین در طی جلسات درمانی پرسیده می شوند.

در طی این مقاله به این سوالات پاسخ خواهیم داد و رژیم غذایی مناسب کودکان فلج مغزی و نیازهایی غذایی این کودکان را بررسی خواهیم کرد. علاوه بر این ها با روش های غذا دادن به این کودکان آشنا خواهیم شد.

 کودکان مبتلا به فلج مغزی (CP) ممکن است مشکلاتی در حرکت یا تون عضلانی داشته باشند. این وضعیت می تواند خوردن و جویدن یا بلع را سخت کند. برخی از این کودکان نیز مشکلات گوارشی مانند رفلاکس معده و یبوست دارند که می تواند برای آن ها سخت باشد که به اندازه کافی غذا بخورند. این عوامل می تواند منجر به رشد ضعیف و یا سوء تغذیه شود.

اما این امکان وجود دارد که رژیم غذایی و رویکردهای تغذیه ای مناسب را پیدا کنید تا کودک شما از خوردن لذت ببرد، احساس سیری کند و مواد مغذی مورد نیاز برای رشد و شکوفایی را دریافت کند. به همین دلیل است که یکی از اهداف اصلی والدین یافتن راهی مثبت و آسان برای تغذیه فرزندشان است.

اگر با تعریف فلج مغزی و ویژگی های این کودکان آشنایی ندارید؛ پیشنهاد می کنم مقاله زیر را نیز مطالعه بفرمایید.

یک کودک مبتلا به CP به کدام مواد مغذی نیاز دارد؟

کودکان مبتلا به CP مانند سایر کودکان نیاز به دریافت انواع ویتامین ها و مواد معدنی دارند. اما بسته به سطح فعالیت و تون عضلانی آنها ممکن است به کالری بیشتر یا کمتری نیاز داشته باشند. به عنوان مثال، کودکی با تون عضلانی بالا و سطح فعالیت بالا انرژی بیشتری مصرف می کند و نیاز به غذا خوردن بیشتر از کودکی با تون عضلانی پایین و سطح فعالیت پایین دارد.

کودکانی که نمی توانند راه بروند یا به دلیل مشکلات تغذیه در دریافت مواد مغذی کافی در رژیم غذایی خود مشکل دارند، احتمال بیشتری دارد که استخوان های ضعیفی داشته باشند (تراکم استخوان پایین). این امر احتمال شکستگی استخوان های آنها را افزایش می دهد.

در ادامه مواد غذایی مناسب برای کودکان فلج مغزی را بررسی می کنیم.

مواد غذایی مورد نیز برای تغذیه در کودکان فلج مغزی

ویتامین ها و مواد معدنی مورد نیاز برای رشد استخوان ها در کودکان سی پی

کلسیم

یک نوع ماده معدنی که در رشد و استحکام استخوان ها و دندان ها نقش دارد. بهترین منابع کلسیم شامل شیر، ماست، پنیر و آب میوه های غنی شده با کلسیم است.

مواد کلسیم دار برای رشد استخوان های کودکان فلج مغزی

ویتامین D

وجود این ویتامین برای جذب کلسیم موجود در غذاها در روده ضروری است. این ویتامین در برخی از ماهی‌ها مانند سالمون و تن، محصولات غنی‌شده مانند شیر، آب پرتقال و غلات یافت می‌شود. پوست بدن ما هنگامی که بدون پوشش لباسی در مقابل آفتاب قرار می گیرد باعث ساخت ویتامین D در بدن می شود.

مواد ضروری برای درمان کودکان فلج مغزی

فسفر

این ماده معدنی نیز در رشد استخوان ها و دندان ها نقش دارد. این ماده در شیر و محصولات لبنی، گوشت، ماهی، تخم مرغ، مرغ، آجیل، دانه ها و غلات کامل یافت می شود.

سایر ویتامین ها و مواد معدنی مهم برای سلامت استخوان عبارتند از ویتامین C، ویتامین K، منیزیم، مس، روی و منگنز. این مواد در حبوبات، سبزیجات و انواع غذاهای دیگر یافت می شوند.

 

برای تماشای فیلم های آموزش کاردرمانی ما را در اینستاگرام دنبال کنید.

اینستاگرام تلویزیون کاردرمانی

منابع غذایی ویتامین ها و مواد معدنی

میوه ها و سبزیجات: توت ها، خربزه، موز، آناناس، سیب زمینی، کلم بروکلی، هویج، اسفناج و غیره.

منابع غذایی پروتئین

گوشت و لبنیات: مرغ، ماهی، شیر، ماست و غیره.

منابع غذایی کربوهیدرات ها

غلات، آجیل و دانه ها: برنج، جو دوسر، ماکارونی، نان سبوس دار، بادام، گردو، بادام زمینی و غیره.

کودکان سی پی از چه غذاهایی باید اجتناب کنند؟

غذاهای فرآوری شده ارزش غذایی کمی دارند، این غذاها فقط کالری خالی دارند و فاقد ارزش غذایی بالا هستند و می توانند مه مغزی ایجاد کنند.

غذاهای فراوری شده: آب نبات، چیپس، فست فود، نوشابه و غیره.

آیا کودکان مبتلا به CP به مکمل نیاز دارند؟

گاهی اوقات یک کودک مبتلا به CP نمی تواند به اندازه کافی از طریق دهان غذا بخورد تا تمام مواد مغذی مورد نیاز را دریافت کند. بنابراین، پزشکان و متخصصان تغذیه مکمل های غذایی را توصیه می کنند.

مکمل های غذایی در تغذیه کودکان فلج مغزی

ویتامین ها یا مواد معدنی این کودکان به اشکال مختلف مانند قرص های مایع یا جویدنی وجود دارند. به عنوان مثال، یک کودک ممکن است به مکمل ویتامین D به شکل مایع نیاز داشته باشد. پزشک یا متخصص تغذیه کودک شما بهترین مقدار و شکل مکمل را برای کودک شما پیشنهاد می کند.

تقویت کننده های دارای کالری یا پروتئین را می توان از فروشگاه ها یا داروخانه ها خریداری کرد. متخصص تغذیه می تواند پیشنهاداتی را بر اساس نیازها و شرایط پزشکی کودک شما ارائه دهد.

کودکانی که در بلع مشکل دارند ممکن است نیاز به افزودن غلیظ کننده به غذا و نوشیدنی خود داشته باشند تا به آنها در بلع ایمن کمک کند. یک گفتاردرمانگر می تواند ببیند که آیا کودک شما به افزودن غلیظ کننده نیاز دارد یا خیر و در این صورت بهترین آن را برای کودک شما پیشنهاد کند.

تامین نیازهای تغذیه ای کودک مبتلا به سی پی با برنامه ریزی و معاینات منظم با پزشک و متخصص تغذیه امکان پذیر است. با برنامه ریزی صحیح، فرزند شما می تواند قوی و سالم رشد کند.

تغذیه در کودکان فلج مغزی اغلب بخشی از درمان فلج مغزی است زیرا بسیاری از کودکان، مشکلات گوارشی و تغذیه دارند. این رژیم های درمانی کودکان فلج مغزی می توانند از اوایل دوران نوزادی شروع شوند و در دوران کودکی ادامه پیدا کنند. یک رژیم غذایی تخصصی می تواند به والدین کمک کند تا یاد بگیرند که چگونه بر مشکلات تغذیه در کودکان فلج مغزی غلبه کنند.

رژیم کتوژنیک برای تغذیه در کودکان فلج مغزی

ثابت شده است که چند برنامه رژیم غذایی برای کودکان فلج مغزی مفید است. ثابت شده است که رژیم کتوژنیک برای کودکان مبتلا به فلج مغزی که تشنج های مکرر را تجربه می کنند، مفید است.

رژیم کتوژنیک از غذاهای کم کربوهیدرات و پرچرب تشکیل شده است. غذاهای پرچرب باعث کتوز می شوند، وضعیتی که در آن کتون ها در بدن افزایش می یابد. هنگامی که این اتفاق می افتد، فعالیت تشنج کاهش می یابد.

با این حال، در حال حاضر مشخص نیست که مزایای طولانی مدت رژیم کتوژنیک برای کودکان مبتلا به فلج مغزی چه خواهد بود.

قبل از شروع رژیم غذایی کتوژنیک، بسیار مهم است که با یک متخصص تغذیه مشاوره کنید.

رژیم کتوژنیک در تغذیه کودکان فلج مغزی

متخصص تغذیه برای کودکان سی پی

برای بهبود تغذیه در کودکان فلج مغزی پیشنهاد می گردد که کودک به صورت منظم و در یک مدت معین زیر نظر متخصص تغذیه باشد. یک متخصص تغذیه می تواند به ایجاد یک رژیم غذایی خاص برای کودک شما کمک کند. آنها می توانند مجموعه ای از آزمایشات را انجام دهند تا ببینند فرزند شما به چه چیزی در رژیم غذایی خود نیاز دارد و توصیه هایی را در مورد روش های غذا خوردن، دریافت کالری صحیح و غذاهایی که کودک شما نیاز دارد؛ ارائه می دهند.

آنها از آنچه کودک شما می خورد، از جمله هر نوع غذا، نوشیدنی، شیر خشک، تغذیه مخلوط یا وعده های غذایی پوره شده، اطلاع می یابند. سپس آنها می توانند ببینند که آیا کودک شما مقدار مناسبی کالری، پروتئین، ویتامین، مواد معدنی و مایعات دریافت می کند یا خیر. نیازهای کودک بسته به سن، قد، وزن، رشد و سطح فعالیت بدنی متفاوت است.

متخصص تغذیه بر اساس این اطلاعات یک برنامه غذایی برای شما پیشنهاد خواهد کرد. این برنامه غذایی به شما کمک می کند تا مطمئن شوید که فرزندتان به خوبی رشد می کند و وزن مناسبی دارد.

رشد و رژیم غذایی فرزند شما در ویزیت های بعدی بررسی می شود. اگر فرزند شما مطابق انتظار رشد نمی کند یا تغذیه مناسبی دریافت نمی کند، برنامه به روز می شود. نیازهای تغذیه ای کودکان فلج مغزی با افزایش سن تغییر می کند، بنابراین مهم است که کودک شما حداقل یک سال زیر نظر متخصص تغذیه قرار داشته باشد.

 

برنامه غذایی برای کودکان سی پی

برای پیگیری میزان مصرف روزانه غذا و نوشیدنی کودک خود، یک دفتر برنامه غذایی داشته باشید. این برنامه می تواند به یک متخصص تغذیه کمک کند تا الگوهای غذایی کودک شما را قبل از ارزیابی درک کند. سپس می توان از این برنامه برای کمک به متخصص در ایجاد بهترین برنامه غذایی برای کودک فلج مغزی استفاده کرد.

تنظیم یک برنامه غذایی و پایبندی به آن راهی برای اطمینان از این است که کودک شما زمان کافی برای غذا خوردن را دارد. برای هر وعده غذایی حداقل ۳۰ دقیقه زمان بگذارید. این شامل زمان آماده سازی غذا نمی شود! اختصاص زمان مناسب در روز به آنها فرصت کافی برای لذت بردن و مزه کردن هر وعده غذایی را می دهد. توصیه می شود که هیچ وقت هنگام غذا خوردن کودک فلج مغزی عجله نکنید. این عجله کردن، غذا خوردن را به یک فعالیت طاقت فرسا برای کودک تبدیل خواهد کرد.

هر وعده غذایی را مهم کنید

سوءتغذیه موضوعی است که ۳۵ درصد از کودکان فلج مغزی با آن مواجه هستند. این موضوع به دلیل مشکلات تغذیه و اختلال در عملکرد حرکتی دهان است. با توجه به چالش هایی که برخی از کودکان فلج مغزی هنگام غذا خوردن با آن مواجه هستند، هر وعده غذایی و هر لقمه ای را (با کالری و ویتامین های مورد نیازشان) مهم می کنند.

کودکان باید سه وعده غذایی و دو میان وعده در روز بخورند. اجازه ندهید این زمان‌های صرف غذا هدر برود. زمان تعیین شده برای تغذیه در کودکان فلج مغزی متغیر است و به شرایط هر کودک بستگی دارد. باید در نظر گرفت که فرآیند غذا خوردن لحظه ای خوشایند است و بنابراین باید تمام مراقبت های لازم را داشته باشد. به طور کلی، با توجه به تمام توصیه های داده شده، فرآیند تغذیه در کودکان فلج مغزی می تواند به طور متوسط ​​بین ۲۰ تا ۴۵ دقیقه طول بکشد.

مهارت های اساسی مورد نیاز برای تغذیه کودکان سی پی

مکیدن و بلع مهارت های اساسی بقا برای نوزادان است. بعد از این مراحل جویدن شکل می گیرد. علاوه بر این که این مهارت ها برای تغذیه در کودکان فلج مغزی مهم هستند، هم چنین برای پیشرفت گفتار در آینده نیز مهم هستند.

به همان اندازه که مکیدن، بلعیدن یا جویدن ساده به نظر می رسند، هماهنگی زیادی بین دهان، فک و گلو لازم دارند. یک کودک ممکن است با این هماهنگی و در نتیجه در یک یا همه این مهارت ها مشکل داشته باشد. او تا زمانی که یاد بگیرد که چگونه خودش بمکد، بلعیده و بجود، به کمک و تشویق شما نیاز دارد.

هنگامی که کودک می جود، تکه های بزرگ غذا را به قطعات کوچکتر شکسته و نرم می کند تا غذا به راحتی بلعیده شود. یادگیری جویدن ممکن است برای کودک بزرگتری که برای مدت طولانی از غذاهای پوره استفاده می کند دشوار باشد. بنابراین، دادن غذاهای پوره شده برای مدت طولانی به کودکان بزرگتر در زمانی که او باید به سمت غذاهای بافت دارتر  پیش برود، رشد حرکتی دهان و گفتار او را محدود می کند. توصیه می شود هنگامی که کودک در حال یادگیری مهارت جویدن است، حتما غذاهایی به او بدهید که جویدن آنها آسان باشد.

 

مشکلات تغذیه در کودکان فلج مغزی

بسیاری از نوزادان و کودکان مبتلا به فلج مغزی در خوردن و آشامیدن به صورت مناسب مشکل دارند. برخی از کودکانی که درگیری دهانی و زبانی کمی دارند فقط مشکلات جزئی خواهند داشت، در حالی که برخی دیگر از کودکان که درگیری دهانی و زبانی بیشتری دارند به کمک قابل توجهی نیاز دارند.

مطالعات پزشکی متعدد نشان داده است که کودکان مبتلا به فلج مغزی شانس بالایی برای ابتلا به درجاتی از سوء تغذیه دارند. زمان غذا خوردن کودکان مبتلا به فلج مغزی، می تواند بسیار بیشتر از زمان متوسط ​​وعده غذایی طول بکشد. حتی با وعده‌های غذایی طولانی‌تر، برخی از کودکان هنوز تغذیه مورد نیاز خود را دریافت نمی‌کنند.

در ادامه مشکلات تغذیه در کودکان فلج مغزی بیان شده اند.

بلع ضعیف و آسپیراسیون

بلع یک فرآیند عصبی عضلانی پیچیده است که در آن غذا از دهان از طریق حلق و مری به معده می‌رود.

یکی از مشکلاتی که در هنگام بلع می تواند برای کودکان سی پی به وجود بیاید، آسپیراسیون است. در آسپیراسیون، غذا وارد ریه ها می شود که می تواند رفلکس سرفه را ایجاد کند یا یک آسپیراسیون خاموش (بدون رفلکس سرفه) باشد.

سرفه اجازه نمی دهد تا اجسام خارجی وارد راه هوایی شوند. سرفه یک واکنش حفاظتی طبیعی است که بدن انسان دارد. در برخی از کودکان مبتلا به فلج مغزی این رفلکس وجود ندارد یا به شدت کاهش یافته است.

جویدن با دهان باز

 کنترل ناکافی فک پایین باعث بروز حرکات (الگوهای) نادرست جویدن می شود. جویدن مناسب شامل حرکات عمودی، جانبی و چرخشی همراه با بسته شدن کافی لب ها یا دهان است که از خروج غذا از دهان جلوگیری می کند. کودکان با تون عضلانی بالا(اسپاستیک) یا تون عضلانی پایین (هایپوتون) در بستن صحیح لب ها هنگام جویدن مشکل دارند. 

عملکرد ضعیف زبان در فلج مغزی

  • انقباض زبانی (زبان به داخل دهان برمی گردد.)
  • برآمدگی زبانی (زبان تمایل دارد از دهان خارج شود.)
  • ناهماهنگی زبان (زبان بدون کنترل حرکت می کند.)

کم اشتهایی به دلیل عوارض جانبی داروها

نحوه تغذیه در کودکان سی پی

تا اینجای مقاله به مواد غذایی مناسب در کودکان فلج مغزی پرداختیم. یکی دیگر از موضاعاتی که در تغذیه کودکان فلج مغزی اهمیت دارد، نحوه غذا دادن به این کودکان است. در مرحله غذا دادن به کودک باید سه عنصر کلیدی را در نظر بگیریم:

  • ابتدا، نوع غذایی (مایع، نیمه جامد، جامد) که کودک می خورد و نحوه تغذیه (دهان، لوله یا مختلط) را در نظر بگیریم.
  • دوم، ظرف غذای مورد استفاده
  • سوم، وضعیت بدن را قبل و در طول فرآیند تغذیه در نظر بگیریم.

در ادامه این سه عنصر کلیدی را بررسی می کنیم.

انواع بافت غذا

برخی از کودکان در بلع مشکل دارند. آنها ممکن است هنگام غذا خوردن دچار تهوع و سرفه شوند و ممکن است در طول روز سرفه کنند. کودکی که مشکل بلع دارد ممکن است برای بهبود مهارت های بلع به بافت های غذایی خاصی نیاز داشته باشد تا امکان بلع ایمن را فراهم کند.

«بافت غذا» به این معناست که غذا چقدر صاف، توده، غلیظ یا نازک است. به طور کلی غذاها را از نظر بافت می توانیم به سه نوع غذای مایع (آب، آب میوه، شیر و غیره)، نیمه جامد (فرنی، کمپوت و غیره) و مواد جامد (بیسکویت نان، گوشت و غیره) تقسیم کنیم.

غذاهای خمیری صاف و یکدست و بدون توده، به راحتی بلعیده یا جویده می شوند. به عنوان مثال خامه، پوره میوه یا سبزیجات و ماست.

رژیم غذایی کودک باید شامل غذاهایی با بافت های متنوع باشد تا مهارت های بلع و جویدن را تشویق کند. با راهنمایی تیم تغذیه، حتما به کودک کمک کنید تا بافت بیشتری در غذای خود داشته باشد. هنگام ارائه یک بافت جدید به نوزاد یا کودک، ابتدا چند قاشق از بافت آشنا و سپس بافت جدید را ارائه دهید تا کودک به بافت غذای جدید عادت کند.

بافت های غذایی که معمولاً مشکل ایجاد می کنند

برخی از کودکان ممکن است در بلع مایعات رقیق مشکل داشته باشند، بنابراین باید مایع را غلیظ کنید. بافت ضخیم آن بلع را آسان می کند زیرا مایع غلیظ آهسته تر از دهان به سمت گلو حرکت می کند و به کودک زمان بیشتری برای قورت دادن می دهد.

کودک ممکن است در قورت دادن غذاهای خشک یا گلوله دار مشکل داشته باشد. به چنین کودکی غذاهای پوره شده مانند سس سیب، سس زغال اخته یا میوه یا سبزیجات پوره شده بین لقمه های غذای خشک یا کلوخه به او بدهید.

قورت دادن غذاهای چند بافتی که حاوی مایعات رقیق و مواد جامد هستند، مانند سوپ ها، دشوار است. هم چنین غذاهایی که حل نمی شوند، مانند میوه ها و سبزیجات خام نیز ممکن است به سختی بلع شوند.

گرفتگی گلو و خفگی

گرفتگی گلو و خفگی می تواند نشانه ای از این باشد که کودک در بلع مشکل دارد. ارائه بافت نامناسب می تواند باعث خفگی شود. حتماً با متخصصان تیم تغذیه در مورد بافت مناسب غذا برای کودک خود مشورت کنید.

حتی اگر تیم تغذیه بافت جدید را توصیه کرده باشد، ارائه بافت‌های جدید ممکن است باعث خفگی شود. صبور باشید – با راهنمایی متخصصان تیم تغذیه، بافت های جدید را به تدریج به کودک معرفی کنید تا تحمل غذاهای جدید را افزایش دهید.

قاشق را بیش از حد روی زبان، قرار ندهید. سرعت شیر ​​دادن را کاهش دهید یا مقدار کمتری غذا را روی قاشق بگذارید. هم چنین وضعیت های بدن کودک در هنگام تغذیه می تواند بر بلع تأثیر بگذارد؛ بنابراین به وضعیت بدن کودک در حین تغذیه دقت داشته باشید.

اگر گرفتگی گلو و خفگی از مشکلات مزمن هستند، باید توسط یک متخصص تغذیه ارزیابی شود. مطمئن شوید که چرا کودک مشکل بلع دارد و هنگام غذا دادن به او چه کاری باید انجام دهید. حتی با کنترل خوب حرکت دهان، خفگی ممکن است برای هر کودکی اتفاق بیفتد.

غذاهای مناسب برای جلوگیری از خفگی کودک سی پی

در اینجا برخی از غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید و تکنیک های تهیه غذا برای کمک به جلوگیری از خفگی آورده شده است:

  • غذاها را آنقدر بپزید که نرم شوند و به راحتی با چنگال سوراخ شوند.
  • غذاها را به قطعات کوچک برش دهید که به راحتی جویده شوند.
  • غذاهای گرد مانند هویج پخته شده را به جای قطعات گرد به نوارهای کوتاه و نازک برش دهید.
  • غذای نوزادان را آسیاب یا له و مرطوب کنید.
  • تمام استخوان های مرغ، ماهی و گوشت را جدا کنید.
  • پوست، هسته و دانه ها را از میوه جدا کنید.
  • از مصرف آجیل یا دانه (مانند آفتابگردان یا کدو تنبل) خودداری کنید، مگر اینکه آسیاب شده یا خرد شده باشد.
  • از مصرف پاپ کورن، انگور و هات داگ خودداری کنید.

 

ظروف غذا خوردن

برای تغذیه در کودکان فلج مغزی به صورت صحیح باید از ظروف غذایی مناسب استفاده کنید. این ظروف می توانند قاشق، بشقاب، چنگال و غیره باشند. ظروف استفاده شده در تغذیه کودکان فلج مغزی می تواند ظروف استفاده شده روزانه و یا به صورت تطابق یافته یا مناسب سازی شده باشد.

تغذیه با شیشه شیر

استفاده از شیشه شیر برای آن دسته از کودکانی مناسب است که به راحتی مایعات را می بلعند. در هنگام شیر خوردن وضعیت بدنی صحیح باید حفظ شود و کودک تا حد امکان به خوبی بنشیند.

اگر کودک مکیدن ضعیفی داشته باشد، هنگام شیر خوردن به راحتی خسته می شود و مدت زیادی طول می کشد تا شیر خوردن را تمام کند.

  • مطمئن شوید که کودک قبل از شیر خوردن خشک و گرم بوده و استراحت کرده است.
  • در صورت لزوم از فک حمایت کنید تا مطمئن شوید که لب‌ها در اطراف نوک پستان بسته می‌مانند.
  • سعی کنید شکل ها و اندازه های مختلف نوک پستان را امتحان کنید و نوک پستان نرم تر را امتحان کنید.
  • سعی نکنید سوراخ بزرگتری در نوک پستان ایجاد کنید – این کار ممکن است جریان شیر را خیلی سریع کند و باعث خفگی شود.
  • اگر می توانید کودک را در آغوش بگیرید و در حالی که به او غذا می دهید با او صحبت کنید.
  • ارائه پستانک آغشته به آب میوه سرد می تواند شیر خوردن را در کودک تشویق کند.

توجه داشته باشید که یک الگوی مکیدن خوب گام مهمی به سمت الگوهای گفتاری خوب است.

قاشق

قاشق از اجزای اصلی ظروف غذا است. می تواند به صورت فلزی یا پلاستیکی باشد. باید برای استفاده از آن ملاحظاتی داشته باشیم.

  • قاشق هرگز نباید بزرگتر از زبان کودک، باشد.
  • اگر نیش قوی وجود دارد، از قاشق پلاستیکی مقاوم استفاده کنید.
  • برای کودکانی که در گرفتن مشکل دارند از قاشق هایی با قطر بزرگتر استفاده کنید.
  • برای استفاده راحت از قاشق، غذا را در جلوی کودک قرار دهید.
  • یک اقدام احتیاطی رایج این است که قاشق را فقط تا نیمه از غذا پر کنید.
ظروف مناسب برای تغذیه در کودکان فلج مغزی

فنجان دماغی

این فنجان دارای یک فرورفتگی در لبه است که مصرف مایعات را تسهیل می کند. زیرا با استفاده از آن مایع را می توان بدون این که سر به عقب برود؛ وارد بدن کرد.

لیوان مناسب برای تغذیه در کودکان فلج مغزی

بشقاب با لبه برآمده

ویژگی اصلی این ظرف این است که لبه آن برآمده است که باعث تسهیل خروج غذا از ظرف می شود که عمدتاً در کودکانی استفاده می شود که می توانند خودشان غذا بخورند و از کارد و چنگال (عادی یا تطبیق یافته) استفاده کنند.

وضعیت های مناسب بدن کودک در هنگام تغذیه

برای بهبود تغذیه در کودکان فلج مغزی، باید اطمینان حاصل کنیم بدن کودک در یک صندلی محکم و عمودی باشد. سر باید عمودی و کمی رو به جلو باشد. بازوها باید به سمت جلو باشند و به راحتی روی سینی یا میز قرار گیرند.

ممکن است لازم باشد از کمربند ایمنی یا حوله هایی که دور کودک بسته می شوند؛ استفاده کنید تا او را در موقعیت خود نگه دارید.

پاهای کودک را حدود ۹۰ درجه خم کنید. پاها باید صاف روی یک سطح سفت قرار گیرند. می توان از یک جعبه یا کتاب برای قرار گرفتن پاها روی آن استفاده کرد. گاهی اوقات یک صندلی یا میز مخصوص مانند میزهای برش دار برای کمک به نگه داشتن کودک در موقعیت مناسب مورد نیاز است.

وضعیت بدنی مناسب در هنگام تغذیه کودکان فلج مغزی

 

راهکارهایی برای بهتر غذا خوردن کودکان سی پی

کودکان مبتلا به فلج مغزی اغلب هنگام غذا خوردن به کمک بیشتری نیاز دارند. نکات زیر می تواند به آسان تر کردن تغذیه در کودکان فلج مغزی کمک کند.

  • برای آموزش عادات غذایی خوب غذای های ناسالم را از وعده های غذایی کودکتان حذف کنید. به عنوان مثال، هر گونه تنقلات پر از شکر را حذف کنید و آنها را با سبزیجات برگ سبز، میوه ها، غلات کامل و غیره جایگزین کنید.
  • غذا خوردن را برای کودک به یک فعالیت سرگرم کننده تبدیل کنید.
  • بشقاب و غذا را در محدوده بینایی کودک قرار دهید تا کودک به وضوح غذا را ببیند.
  • به خرید ظروف و بشقاب های رنگارنگ و مناسب برای کودک بپردازید.
  • بو کردن و لمس کردن غذا به کودکان کمک می کند تا غذا خوردن را بهتر درک کنند. به کودک خود اجازه دهید قبل از اقدام به غذا خوردن غذا را لمس کرده و آن را بو کند.
  • در هنگام غذا دادن به کودک دقت کنید که کودک مقدار غذای موجود در دهانش را قورت داده باشد.
  • برخی از کودکان فلج مغزی در هنگام غذا خوردن نمی توانند دهان خود را بسته نگه دارند. شما می توانید با تهیه غذاهای نرم که می توانند راحت تر بلعیده و هضم شوند به کودک کمک کنید. ممکن است لازم باشد از خدمات یک گفتاردرمانگر استفاده کنید، به خصوص اگر کودک شما در بلع مشکل دارد.
  • هنگامی که کودک در غذا خوردن پیشرفت کرد؛ اجازه دهید به تنهایی تغذیه کند. با گذاشتن یک قاشق در دست کودک و هدایت دست او شروع کنید.
  • هنگامی که کودک شما توانست قاشق را بگیرد و به سمت دهان خود هدایت کند، شروع به معرفی غذاهای انگشتی مانند انگور و نان کنید. از کودکتان بخواهید غذا را نگه دارد و سپس به او کمک کنید تا غذا را به سمت دهانش هدایت کند.
  • اطمینان حاصل کنید که کودک شما مقادیر کافی از همه غذاها را می خورد تا از هرگونه کمبود تغذیه ای جلوگیری کنید.

تغذیه در کودکان فلج مغزی با استفاده از لوله

زمانی که کودک نمی تواند از طریق دهان تغذیه شود و تغذیه از طریق دهان به یک مسیر خطرناک تبدیل می شود. و احتمال آسپیراسیون غذا به ریه ها زیاد است یا تامین کالری، غذا و آب مورد نیاز کودک، ممکن نیست؛ توصیه می شود از روش های دیگر تغذیه در کودکان فلج مغزی استفاده شود. یکی از این روش های تغذیه استفاده از لوله برای تغذیه کودک می باشد.

لوله های تغذیه اجازه می دهد تا تغذیه بدون جویدن یا بلعیدن انجام شود. در این روش فرمول های جایگزین غذا یا وعده های غذایی پوره شده از طریق لوله به معده یا روده وارد می شوند. این لوله ها کمک می کنند که بچه ها تغذیه کافی برای رشد و حفظ وزن سالم را داشته باشند.

تصمیم گیری در مورد استفاده از لوله تغذیه می تواند برای والدین سخت باشد. والدین ممکن است بخواهند کودکشان مانند سایر بچه ها از طریق دهان غذا بخورد. اما گاهی اوقات خوردن از طریق دهان بی خطر نیست. در کودکان فلج مغزی که در جویدن یا بلع مشکل دارند، غذا می تواند وارد مجاری هوایی یا ریه های آن ها شود و این می تواند باعث بیماری تنفسی و مشکلات جدی پزشکی شود. در این شرایط، تغذیه لوله ای بهترین است.

تغذیه لوله‌ای همچنین می‌تواند به کودکانی کمک کند که از طریق دهان غذا می‌خورند اما نمی‌توانند به اندازه کافی غذا بخورند. در این موارد، تغذیه لوله‌ای ممکن است مکمل منظم وعده‌های غذایی باشد.

 این تغذیه همچنین تا زمانی مفید است که کودک به سرعت رشد می کند و به مواد مغذی بیشتری نیاز دارد. بعد از این که مهارت های غذا خوردن در کودک سی پی توسعه یافت، لوله را می توان کمتر استفاده کرد یا برداشت.

می توان لوله را به دو روش  قرار داد: یکی از طریق بینی برای حمایت از تغذیه کوتاه مدت و دوم از طریق یک پورت روی شکم برای حمایت طولانی مدت از تغذیه در کودکان فلج مغزی.

برای بسیاری از کودکان و خانواده ها، زمان خوردن غذا می تواند خسته کننده و استرس زا باشد. در این شرایط تغذیه لوله‌ای می‌تواند زمان غذا را برای همه سرگرم‌کننده‌تر و اجتماعی‌تر کند و کودک می‌تواند به صورت ایمن غذا بخورد.

تغیه از لوله در کودکان فلج مغزی

چکیده:

در طی این مقاله سعی گردید مطالب مربوط به تغذیه در کودکان فلج مغزی بررسی شوند. نیازهای تغذیه ای در کودکان فلج مغزی و نیز به نحوه غذا دادن به این کودکان بحث شد.

باید توجه داشت شرایط کودکان فلج مغزی به گونه ای است که بایستی به تمام نیازهای آن ها توجه کرد. برای تقویت عضلات در کودکان فلج مغزی نیاز است که در کنار تغذیه سالم برای این کودکان، درمان های توانبخشی شامل کاردرمانی، گفتاردرمانی و فیزیوتراپی نیز به نحو مناسب انجام گیرد.

پکیج های جامع آموزش کاردرمانی در منزل

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.